Cinsel Terapi | ibrahimozcanli.com

Cinsel Terapi Nedir?

Cinsellik yaşamımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve sağlıklı bir ilişkinin temelidir. Fakat hala bir tabu olarak görülür. Bunlar başlıca sosyo-kültürel etkenlerden kaynaklanmaktadır. Toplumda çok rahat konuşulamayan bir konu olduğundan daha çok kulaktan duyma bilgilerle hareket edilir ve bu da kişide olumlu sonuç yaratmaz aksine problemler çok daha karmaşık bir hal alabilir. İnsanın gündelik hayatı ve cinsel yaşamı birbiriyle bağlantılıdır. Cinsel problemler insan hayatını etkileyebileceği gibi hayatımızdaki problemler de cinselliği etkiler. Sağlıklı bir yaşam için bireyin bakış açısını geliştirip tabularını yıkıp profesyonel bir yardım alması tavsiye edilir.

HAKKINDA MERAK EDİLENLER

  • 1. Cinsel Terapi Nedir?

    Cinsel Terapi -Bireysel ve ilişkisel sebeplerle ortaya çıkan istek, uyarılma ve orgazm ile ilgili oluşan bozuklukların tedavisinde kullanılan yapılandırılmış bir tedavi modelidir.

    Cinsel Terapi, yeniden başlamak, birlikte yeni bir şey yaratmak ve en önemlisi bunun hakkında iletişim kurmayı öğrenmekle ilgilidir. Hem sizin hem de eşinizin ne istediği ve tercih ettiği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Bu atmosferde, ikiniz için de gerçekten işe yarayan bir şeyi yeniden inşa edebilirsiniz.

  • 2. Ne Kadar Sürer?

    Terapinin ne kadar süreceği size ve genel hedeflerinize ulaşmak için ne kadar çalışılması gerektiğine bağlıdır. Bazı insanlar yıllarca sürebilirken, diğerleri sadece birkaç seansa ihtiyaç duyar.

    Terapi bir süreçtir, ancak cinsel sorunların tedavisinde oldukça etkilidir.

  • 3. Cinsel Terapi Nedir ve İlişkimize Nasıl Yardımcı Olabilir?

    Cinsel Terapi, doğrudan ilişkinin cinsel kısmına odaklanan çift danışmanlığıdır. Yatak odasının dışındaki sorunlar kadar yatak odası içindeki sorunlar üzerinde çalışmak da önemlidir. Cinsel tatminin bir ilişkideki genel tatminin önemli bir parçası olduğu kesin bir bilgidir. Başka bir deyişle, seks ne kadar iyi olursa, sahip olacağınız bir ilişki veya evlilik o kadar mutlu olur. Sağlıklı ilişki yaşan bir partner olmak adına aşağıdaki kavramların güçlendirilmesi gerekmektedir:

    İletişim

    Aidiyet

    Bağlılık

    Samimiyet

    Duygusal Empati

    Sevgi

  • 4. Ben/partnerim yardım alamayacak kadar utanıyor ne yapabiliriz?

    Bu konu hakkında konuşmak utanç verici olabilir, çoğumuz cinsel ilişkilerimiz hakkında başkalarıyla konuşmaya alışık değiliz. Bazen bunun hakkında konuşmamak sorunlardan biri olabilir ve kendimizi diğer insanlarla karşılaştırmamıza neden olabilir. Çoğu zaman, bu fikirler şişirilmiş veya gerçekçi değildir. Medya, herkesin sürekli seks yaptığına inanmamızı isterdi. Gerçek ise oldukça farklı bir şeydir.

    Utanmanız anlaşılabilir ve eğer bu ilk engeli aşabilirseniz ve cinsellik hakkında konuşma konusunda deneyimli biriyle konuşacağınızı biliyorsanız, muhtemelen bunun düşündüğünüzden çok daha az garip olduğunu göreceksiniz.

  • 5. Terapistim bana/bize dokunacak mı?

    Terapistiniz size asla dokunmayacak. Terapi sadece terapi odasında konuşmayı içerir.

  • 6. Cinsel Terapinin Çift Terapisinden farkı nedir?

    Cinsel Terapide size evde yapmanız gereken görevler verilir ve başlamadan önce oldukça kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Buradaki fikir, oldukça spesifik davranışlara odaklanmanızdır, oysa danışmanlık daha çok karşılaşabileceğiniz çeşitli sorunlar hakkında konuşmaya odaklanır.

  • 7. Cinsel istismar yaşadım, Cinsel Terapi yardımcı olabilir mi?

    Geçmişte cinsel temas sizin için tamamen farklı bir anlam ifade etmiş olabilirken, Cinsel Terapi birleşmenin zevkiyle meşgul olmanıza yardımcı olabilir. Cinsel istismar için zaten bir terapi aldıysanız, o zaman Cinsel Terapi almak için iyi bir zaman olabilir. Program sırasında istismar anıları tetiklenirse, bu konu ele alınabilir ve gerektiğinde uygun planlama ve müdahale yapılabilmektedir.

  • 8. Birimiz seksi tekrar gündeme almak istiyor, diğeri istemiyor. Ne yapabiliriz?

    Bu çok yaygın bir sorundur. Siz ve eşiniz farklı cinsel dürtüleriniz olduğunda bu zor olabilir. Sıklıkla olan şey şudur ki ikiniz de daha da uzaklaşırsınız çünkü bir kişi cinselliğin peşindeyken diğeri ondan uzaklaşır.

    Cinsel Terapi, bu süreç hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir ve bunun genellikle kişisel veya diğer kişinin reddi olmadığını, sadece iştah farkı olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir. Cinsel Terapi programı, yeni bir başlangıç ​​yapmanıza ve ikiniz için de işe yarayan bir şey bulmanıza yardımcı olabilir. Bu süreçte, gerçekten olumlu olabilecek birçok keşif ortaya çıkabilir.

  • 9. Eşimin terapiye geleceğini sanmıyorum.

    Kendi başınıza gelirseniz kesinlikle Cinsel Terapiden bir şeyler alabilirsiniz. Ancak, bir ilişkiniz varsa, partnerinizle birlikte katılmanız gerçekten faydalıdır. Bazen ortakların başlangıçta katılmadıklarını, ancak zamanla katılacaklarını görüyoruz. Seks terapistinizle bağımsız olarak konuşmak yine de yardımcı olabilir, çünkü bu size tartışma için eşinize geri götürebileceğiniz bazı fikirler sağlayabilir.

CİNSEL TERAPİDE ÇALIŞILAN ALANLAR

  • 1. Cinsel İşlev Bozuklukları

    Cinselliğin sağlıklı ve doyum alınarak yaşanmasının önünde engel oluşturan, istek uyarılma, orgazma bağlı olan bozukluklardır. Genital bölge ve çevresinde oluşan bu ağrılar da Cinsel İşlev Bozukluklarının oluşmasına sebep olurlar.

  • 2. Cinsel İsteksizlik

    Genellikle ilişki sorunları, stres veya yorgunlukla bağlantılıdır, ancak düşük hormon seviyeleri gibi altta yatan tıbbi bir sorunun işareti olabilir. Herkesin cinsel dürtüsü farklıdır ve "normal" libido diye bir şey yoktur. Ancak cinsel istek eksikliğinizi rahatsız edici buluyorsanız veya ilişkinizi etkiliyorsa, yardım almak iyi bir fikirdir.

  • 3. Sertleşme Bozukluğu

    Cinsel birleşmeyi sağlamak için gerekli sertleşmenin oluşmasında ya da sürdürülmesinde ortaya çıkan inatçı ve tekrarlayıcı yetersizlik olarak tanımlanabilir. Ortaya çıkışında ya da devamında en önemli psikolojik etken, performans ile ilgili olumsuz beklenti ve değerlendirmelerdir. Kişinin performans kaygısı yaşaması, problemin ortaya çıkışının en yaygın sebebidir.

  • 4. Cinsel Tiksinti Bozuklukları

    Sürekli olarak ya da tekrarlayıcı biçimde cinsel eş ile genital cinsel ilişki kurmaktan aşırı tiksinti duyma ve bundan tümüyle ya da hemen tümüyle kaçınma olarak tanımlanır. Genellikle cinselliği engelleyecek bazı gerekçeler bulunur. Kişi partneriyle cinsel ilişki olasılığı ile karşılaştığında kaygı, korku iğrenme yaşar. Rahatsızlık genital salgılar, cinsel birleşme gibi belli bir yönüne ya da öpme ve dokunma dahil cinselliğin bütün alanlarına yönelebilir.

  • 5. Orgazm olamama (inhibe erkek orgazmı)

    Normal bir cinsel uyarılma dönemini izleyerek inatçı ve tekrarlayıcı biçimde orgazmın gecikmesi ya da olmaması anlamına gelir. Çoğu kez cinsel birleşmeyle boşalmanın gecikmesi ya da olmamasına karşın, oral ya da elle uyarmayı takiben orgazm oluşabilmektedir. Erkekteki CİB arasında daha nadir görülen bir bozukluktur.

  • 6. Denetimsiz Boşalma (Erken Boşalma)

    İnatçı ve tekrarlayıcı biçimde, çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde ya da birleşmeden hemen sonra ve kişinin kendisinin ve partnerinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalma durumudur. Erken boşalmada önemli olan süre değil, boşalma refleksi üzerinde istemli denetimin olmamasıdır.

  • 7. Geç Boşalma

    Boşalmanın hiç olmaması (mastürbasyon, uyku ve cinsel ilişki sırasında), kısmen oluşması ya da oldukça uzun süren bir uyarılma sonunda oluşan boşalma biçiminde görülebilir. Aşırı kontrollü ve kendini cinselliğe bırakmakta güçlük çeken ve partnerine öfke duyguları yaşayan erkeklerde daha sık görülmektedir.

  • 8. Ağrılı cinsel ilişki (Disparoni)

    Ağrılı cinsel ilişki, cinsel ilişki sırasında yineleyici bir biçimde ya da sürekli olarak eşlik eden genital ağrının olmasıdır. Tekrarlayıcı olması önemlidir. Kısa süreli ve geçici olan ağrılar disparoni olarak kabul edilmezler.

  • 9. Ağrılı Boşalma

    Nadir görülen bozukluklardandır. Genellikle üretra, prostat ve mesane enfeksiyonu gibi durumlara bağlı oluşur. Bu tür sorunu olan erkekler boşalma sonrası peniste yanma hissinden yakınırlar. Bazen tamamen sağlıklı erkeklerde de boşalma sonrası penis başında aşırı duyarlılık ve ağrı olabilir. Ağrılı boşalma ya da boşalma sonrası oluşan ağrı, erkeğin boşalmayla ilgili kaygısı nedeniyle perine kaslarında spazm oluşmasına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

  • 10. Cinsel Mitler

    Cinsel mitler cinsellikle ilgili olarak doğrulukları konusunda yeterince destekleyici kanıt olmadan kabul edilen, toplum bireylerinin kulaktan dolma bilgileri birbirine aktarmasıyla yayılan, abartılı ve yanlış inanışlardır. Cinsel işlev bozukluklarının temelinde yatan cinsel bilgisizlik veya yanlış-eksik bilgilenmenin bir sonucu olan cinsel mitler; değişik kültür ve toplumlarda bile önemli benzerlikler gösterir. Bu nedenle birçok insan eksik ve yanlış bilgilerle cinselliği yaşarken, kimisi de doğru bildiklerinin aslında birer uydurma olduğunu yıllar sonra öğrenebilmektedir.

  • 11. Vajinismus

    Vajinismus, vajinaya giriş denendiğinde, vajinanın dış üçte birini çevreleyen kaslarda yineleyici ya da sürekli bir biçimde istemsiz kasılmaların olmasıdır. Çoğunlukla cinsel birleşmeye olanak vermeyen bu kasılmayı kadın kendisi yapmaz ve kendi isteği ile de geçiremez. Temel bozukluk, vajina girişindeki kasların istemsiz kasılmasıdır ancak vajinismusda buna bedenin çeşitli bölgelerinde bazen tüm bedende kasılmalar, sıklıkla bacakların kapanması, korku, bazen titreme, çarpıntı, terleme, bulantı, hatta kusma, fenalık hissi ve ağlama gibi belirtiler eşlik edebilir.

Tanıtım Videosu

Danışanlarımızın Görüşleri?

Whatsapp | Uzm. Kl. Psk. İbrahim ÖZCANLI

Size daha iyi bir hizmet sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz, kabul ettiğinizde çerezler ile toplanan verileriniz Kişisel Veri Bilgilendirme Metinleri’nde belirtilen şekillerde mevzuata uygun olarak kullanılabilecektir. Ayrıntılı bilgiye Çerez Politikası'ndan ulaşabilirsiniz.