Hayatta sağlıklı bir varoluş için gerekli olan üç adım vardır. Bunlar sırasıyla; ayrışmak, farklılaşmak ve bireyselleşmektir. Doğduğumuz andan itibaren bir yapının parçası olarak yaşamaya başlarız. Bu yapının aidiyeti ile belirli kültürel özellikler kazanıp kendimizi bu yapıya ait ve var olmuş hissedebiliriz. Ancak zaman içinde biyolojik farklılıklarımız ve bireysel özelliklerimiz ortaya çıkmaya, kendini göstermeye başlar. Bu başlangıç artık ayrı bir birey olduğumuzun ilk habercisidir. Zamanla ailemizin ve çevremizin uygun gördüğü şeyleri artık uygun görmemeye ve bunlardan rahatsızlık duymaya başlayabiliriz. Bu durum insan olmanın doğasında vardır. Ancak yaşamak olarak tanımladığımız şey hayatta kalmak ve insan olarak sosyal çevrenin içinde var olmaktır. Zaman içerisinde bu farklılıklarımızdan dolayı sosyal yapıdan uzaklaşacağımız düşüncesiyle kaygı ve suçluluk hisseder hale gelebiliriz. Tam burası ait olduğumuz sınırların içinde kalmanın ve kendi sınırlarımızı çizmenin ikileminin yaşandığı yerdir.
Bu ikilemin ne yönde olduğu hayatta ‘büyümek’ dediğimiz olguyu meydan getirir. Kendi alanımızı belirleyebildiğimiz, kendimizi tanıyabildiğimiz ve geliştirebildiğimiz ölçüde var oluruz ve huzurlu bir hayatı inşa etmemiz mümkün olur. Bu noktada bahsettiğimiz alan kavramı bir diğer tanımla ‘sınırlar’ olarak adlandırılmaktadır. Bazen bu sınırların ebeveynler, arkadaşlar, partnerler tarafından ihlalleriyle acıyı deneyimleriz. Bu durumda sıkışmış, bunalmış ve öfkeli bir hal alabiliriz. Bu durum hayat dair bakış açılarımızı, becerisel gelişimimizi ve performansımızı etkiler niteliktedirler. Zamanla bu ruh hali, karşımıza tıkandığımız ve zorlandığımız fotoğrafları çıkarabilmektedir. Bu fotoğraftan kurtulmak için sınırlarımızı çizebilir olmamız önemli bir çözümdür ve içinde zorlukları da kolaylıkları da barındırır. Peki ‘Sınırlarımı nasıl çizebilirim?’ Sorusunu nasıl cevaplanabilir gelin belirli yöntemlerle bu durumu değerlendirmiş olalım.
En önemli kısım hayatta bize uygun olan şartların neler olduğunu belirleyebilmektir. Nelerin bizim için değerli olduğu, nelere ihtiyaç duyduğumuz, nelerden hoşlandığımızı belirlemek çözüme giden önemli adımlardır. Bu noktada sizin için nelerin değerli olduğunu görebilmek için Değerler Formu’na buradan ulaşabilirsiniz.
Kendi alanlarımızı belirlemek için manipülatif karşılıkları iyi bir şekilde ayırt etmek faydalı olacaktır. Bu durum için ise devamlılık gösteren can sıkıntılarımızı gözlemlemek faydalı olacaktır. Bir diğer nokta ise hayır diyebilmekten geçer ki bu durum sınır çizmekte zorlanıldığının en yaygın belirtisidir. Hayır diyebilmek için, alışılmış rutinlerden kurtuluyor olmak ve gerçek ihtiyaçlarımızı gözlemlemek çözüme giden yolda yardımcı olacak metodlardır. Tüm bu durumların gerçek çözümlerini bireysel olarak üretmeye çalışmak zorlanma hissini beraberinde getirebilir. Zorlandığınız ve tıkandığınızı hissettiğiniz durumlarda bir ruh sağlığı profesyoneline başvurabilir kendi sürecinizi daha detaylı ve sağlıklı bir biçimde ele alabilirsiniz.
İbrahim ÖZCANLI
Uzman Klinik Psikolog
İbrahim beye ilişkimde yaşadığım sorunlar üzerine gittim. Bana ilişkinin temellerini fark ettirdiği ve bakış açılarımı gözden geçirmemi sağlayıp çözüme yönelik desteği için teşekkür ediyorum.
Yüzlerce soru işareti ile girdiğim seanslar sonucunda hep kendimle ilgili yeni bir şey keşfederek çıktım. Kafamda terapiye dair oluşturduğum bütün ön yargılarım onun sayesinde kırıldı. Herkese gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
İyi ki yollarımız kesişti diyebilirim. Yoğun kaygılarımla başa çıkmamda yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Önceden olsa daha önce başlamadığım için bile kaygılanırdım ama artık bunlardan korkmak yerine onlarla savaşmayı öğrendim. Deneyimi ve bilgileri dolayısıyla teşekkür ediyor ve herkese tavsiye ediyorum.
İbrahim Bey ile görüşmelerimizden çok memnun kaldım. İlgili, alakalı, tekrar görüşmeme vesile olacak biri. Daha önce de farklı deneyimim olmuştu ama bu devamlılığı getirmemiştim.Hayata bakış açım değişti.Daha önce üzüldüğüm şeylere artık farklı açılardan bakabiliyorum.İbrahim Bey samimiydi,insanı rahatlatabilen...
İbrahim beyi bir arkadaşım tavsiye etti. Yas sürecin deydim. Babamı yeni kaybetmiştim. Boşanma süreci geçirmiştim. İbrahim bey ile yollarım hayatımın en zorlu zamanlarında kesişti. Yani inanın bana açtığı kapının benim hayatımda ki değeri kelimelerle anlatılmaz. İlk sorduğu soru buraya ne amaçla geldiniz oldu...