İlişki terapisti, kişilerin içerisinde bulundukları ilişki dinamikleri üzerinden iki tarafın da duygu, düşünce ve davranışların incelenmesine ve kazanılan farkındalıklarla ilişkinin daha sağlıklı bir hale gelmesine yardımcı olur.
İlişki terapilerinde çiftin ilişki içerisinde tıkanmış oldukları noktalar, geliştirmek istedikleri beceriler ve ihtiyaç duyuyan konulara dair değerlendirmelerde bulunulur.
İlişki Terapisi sürecinde; yakınlık, bağlılık, tutku, iletişim, ilişki içi roller, değerler, gibi ilişkinin içeriğini oluşturan konular ele alınmaktadır.
İlişki terapisi sadece problem yaşlanılan durumlarda değil ilişkiye dair farkındalıklı bir bakış için de başvurulabilecek süreçlerdir. Çiftler evlilik öncesi süreçlerde, ilişkisel problemler meydana geldiğinde, ilişki içersindeki iki kişiden biri ya da ikisi kendini sıkışmış hissettiğinde ve yeni bakış açıları kazanmak istediklerinde ilişki terapisine başvurulabilir.
İlişki terapilerine başvurmak için evli olmak koşulu aranmamaktadır. Kişiler ilişkilerinin, sevgililik, nişanlılık ya da evlilik gibi süreçlerinin tümünde ilişki terapisine başvurabilirler.
İlişki Terapilerinde amaç kişilerle ve ait oldukları dinamiklerle çalışarak ilişkiyi daha sağlıklı ve hareket edilebilir bir hale getirmektir. Bu süreçte evlenme ve boşanma gibi süreçler kişilerin kendi tercihleri doğrultusunda belirlenmektedir.
Çift olarak başvurulan bir ilişki terapisine ilk görüşmede partnerler bir arada katılırlar. Sonrasında ayrı ayrı birer görüşme sağlanır ve süreç partnerlerin katılımıyla gerçekleştirilir. Süreç içlerisinde ihtiyaç duyulduğu takdirde bireysel görüşmeler gerçekleştirilir.
İlişki terapisi süreci için iki tarafında katılımı zorunluluğu yoktur. Partnerlerden herhangi biri yalnız olarak sürece başlayabilir. İhtiyaç duyulduğunda diğer partnerin de sürece dahil olması değerlendirilebilir. Böylece çiftler ayrı ayrı ve birlikte olarak sürece devam edebilirler.
İlişki terapileri ortalama olarak 5-20 seans arasında sürmektedir. Ortalama bir ilişki terapisi seansı 50 dakika sürmektedir.
İlişki terapileri faydalılığı kanıtlanmış, bireyin ve ilişkinin kazanımlar elde etmesini amaçlayan süreçlerdir.
İlişki terapisinde görüşme sıklığı ortalama 2 haftada bir olarak belirlenir. Bu sürenin terapi içerisindeki ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesi en sağlıklısı olacaktır.
İbrahim beye ilişkimde yaşadığım sorunlar üzerine gittim. Bana ilişkinin temellerini fark ettirdiği ve bakış açılarımı gözden geçirmemi sağlayıp çözüme yönelik desteği için teşekkür ediyorum.
Yüzlerce soru işareti ile girdiğim seanslar sonucunda hep kendimle ilgili yeni bir şey keşfederek çıktım. Kafamda terapiye dair oluşturduğum bütün ön yargılarım onun sayesinde kırıldı. Herkese gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
İyi ki yollarımız kesişti diyebilirim. Yoğun kaygılarımla başa çıkmamda yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Önceden olsa daha önce başlamadığım için bile kaygılanırdım ama artık bunlardan korkmak yerine onlarla savaşmayı öğrendim. Deneyimi ve bilgileri dolayısıyla teşekkür ediyor ve herkese tavsiye ediyorum.
İbrahim Bey ile görüşmelerimizden çok memnun kaldım. İlgili, alakalı, tekrar görüşmeme vesile olacak biri. Daha önce de farklı deneyimim olmuştu ama bu devamlılığı getirmemiştim.Hayata bakış açım değişti.Daha önce üzüldüğüm şeylere artık farklı açılardan bakabiliyorum.İbrahim Bey samimiydi,insanı rahatlatabilen...
İbrahim beyi bir arkadaşım tavsiye etti. Yas sürecin deydim. Babamı yeni kaybetmiştim. Boşanma süreci geçirmiştim. İbrahim bey ile yollarım hayatımın en zorlu zamanlarında kesişti. Yani inanın bana açtığı kapının benim hayatımda ki değeri kelimelerle anlatılmaz. İlk sorduğu soru buraya ne amaçla geldiniz oldu...