Kendimi çok yorgun hissediyorum, dinlensem de yorgunluğum geçmiyor, zihnimde bulanıklık hissediyorum, baş ağrısı yaşıyorum gibi şikayetleriniz varsa mental yorgunluk yaşıyor olabilirsiniz.
Kişinin dinlenmiş olmasına rağmen kendini sürekli olarak yorgun, halsiz, huzursuz ve tükenmekte hissetme durumunda mental yorgunluktan söz edebiliriz. Psikolojik ve mental yorgunluk, hayatın içerisinde yoğun stres, ilişkilerde bozulma, gelecek kaygısı, iş problemleri gibi sebeplerden kaynaklı oluşan yoğun düşünme halinin sonucunda meydana gelen ve dinlenmekle çözüme ulaşmayan bir problemdir. Çoğu zaman günlük ihtiyaç duyduğunuz uykuyu uyuyor olsanız dahi zihninizde yorgunluğu ve bulanıklığı hissediyorsanız gözden geçirmeye ihtiyaç duyduğunuz süreçler olduğundan bahsedebiliriz.
Yoğun düşüncelilik hali, çaba gösterilen ve enerji tüketilen meselelerin gerçekçi ve etkili çözümlere ulaşmaması sonucunda düşüncede kısır döngünün oluşması durumudur. Bu durum bir düşünsel geviş getirme durumudur. Bir konunun üzerinde ne kadar düşünülürse düşünülsün çözüm bulunamayan ya da bulunan çözümlerin etkili olmadığı durumlarda bir şeyi sürekli çiğnediğimizde çenemizde oluşan gerginlik ve yorgunluğu aynı şekilde zihnimizde hissederiz. Bu kısır döngü hali zamanla uykuyla ve dinlenmeyle izin vermeyen bir hal alır. Biz uyurken bile aktif olan zihinsel çalışma sistemi, dinlenmenin mümkün olmadığı bir süreci meydana getirir. Etkilerini rüyalarımızda ve eylemlerimizde göstererek bir uyarıcı niteliği taşır.
Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız mental yorgunluğun etkilerinin gözle görünür hale geldiğini söyleyebiliriz.
Sürekli uykululuk hali, gün içinde uyuma isteği
isteksizlik ve enerjisiz hissetmek
Eklem ağrıları, baş ağrısı, kas ağrıları
Yoğun streslilik hali
Bağırsak ağrıları ve sindirim sorunları
Sürekli hale gelen mutsuzluk, huzursuzluk, umutsuzluk
Yoğun dinlenme ve yaşamdan uzaklaşma ihtiyacı
Sosyal ilişkilerde bozulma.
Eğer mental yorgunluk yaşıyorsanız aşağıdaki süreçleri gözden geçirmeniz faydalı olacaktır.
İş hayatı (yoğunluk, çatışmalar, memnun olmamak)
Aile hayatı ( ilişki başlangıçları, süreçsel problemler, ifade etme zorlukları, anlaşılamamak)
Yakın ilişkiler ( Bireysel ve romantik ilişkiler)
Yaşam temposunda yoğunluk (Ertelemek, yetişememek, gerçekleştirememek)
Bedensel ve ruhsal problemler (Tansiyon, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları, kaygı problemleri, depresif düşünceler)
Maddi ve manevi zorlanmalar
Stresli geçen süreçler
Mükemmeliyetçi düşünce yapısı
Geçmişte yaşamak
Mental yorgunluktan kurtulmak için, iş yükünü azaltmak, ilişkilerin gözden geçirilmesi, fizyolojik ve psikolojik muayeneler, rutinler oluşturmak, sağlıklı uyku ortamını ve sürecini inşa etmek, meditasyon, spor yapmak ve psikoterapi süreci faydalı olacaktır.
İbrahim ÖZCANLI
Uzman Klinik Psikolog
İbrahim beye ilişkimde yaşadığım sorunlar üzerine gittim. Bana ilişkinin temellerini fark ettirdiği ve bakış açılarımı gözden geçirmemi sağlayıp çözüme yönelik desteği için teşekkür ediyorum.
Yüzlerce soru işareti ile girdiğim seanslar sonucunda hep kendimle ilgili yeni bir şey keşfederek çıktım. Kafamda terapiye dair oluşturduğum bütün ön yargılarım onun sayesinde kırıldı. Herkese gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
İyi ki yollarımız kesişti diyebilirim. Yoğun kaygılarımla başa çıkmamda yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Önceden olsa daha önce başlamadığım için bile kaygılanırdım ama artık bunlardan korkmak yerine onlarla savaşmayı öğrendim. Deneyimi ve bilgileri dolayısıyla teşekkür ediyor ve herkese tavsiye ediyorum.
İbrahim Bey ile görüşmelerimizden çok memnun kaldım. İlgili, alakalı, tekrar görüşmeme vesile olacak biri. Daha önce de farklı deneyimim olmuştu ama bu devamlılığı getirmemiştim.Hayata bakış açım değişti.Daha önce üzüldüğüm şeylere artık farklı açılardan bakabiliyorum.İbrahim Bey samimiydi,insanı rahatlatabilen...
İbrahim beyi bir arkadaşım tavsiye etti. Yas sürecin deydim. Babamı yeni kaybetmiştim. Boşanma süreci geçirmiştim. İbrahim bey ile yollarım hayatımın en zorlu zamanlarında kesişti. Yani inanın bana açtığı kapının benim hayatımda ki değeri kelimelerle anlatılmaz. İlk sorduğu soru buraya ne amaçla geldiniz oldu...