Fobi, herhangi bir nesneye karşı verilen yoğun korku tepkisidir. Bir fobiniz varsa, korkunuzun kaynağıyla karşılaştığınızda derin bir korku veya panik duygusu yaşayabilirsiniz. Korku, belirli bir yer, durum veya nesne olabilir. Genel anksiyete bozukluklarının aksine, fobi genellikle belirli bir şeye bağlanır.
Bir fobinin etkisi, sinir bozucudan ciddi şekilde devre dışı bırakmaya kadar değişebilir. Fobisi olan insanlar genellikle korkularının mantıksız olduğunu anlarlar, ancak bu konuda hiçbir şey yapamazlar. Bu tür korkular iş, okul ve kişisel ilişkilere müdahale edebilir.
Genetik ve çevresel faktörler fobilere neden olabilir. Yakın akrabalarında anksiyete bozukluğu olan çocuklar fobi geliştirme riski altındadır. Neredeyse boğulma gibi üzücü olaylar bir fobiye neden olabilir. Kapalı alanlara, aşırı yüksekliklere ve hayvan veya böcek ısırıklarına maruz kalma, fobilerin kaynağı olabilir.
Devam eden tıbbi durumları veya sağlık sorunları olan kişilerin genellikle fobileri vardır. Travmatik beyin yaralanmalarından sonra fobiler geliştiren yüksek bir insan insidansı var. Madde bağımlılığı ve depresyon da fobilerle bağlantılıdır.
Bir fobinin en yaygın ve genelleyici semptomu panik ataktır. Panik atağın özellikleri şunları içerir:
Agorafobi, kaçamayacağınız yer veya durumlardan duyulan korkudur. Kelimenin kendisi "açık alan korkusu" anlamına gelir. Agorafobisi olan kişiler, kalabalık ortamlarda bulunmaktan veya evin dışında kapana kısılmış olmaktan korkarlar. Genellikle sosyal ortamlardan tamamen kaçınırlar ve evlerinde kalırlar.
Agorafobisi olan birçok kişi, kaçamayacakları bir yerde panik atak geçirebileceklerinden korkarlar. Kronik sağlık sorunları olanlar, halka açık bir alanda veya yardımın bulunmadığı bir yerde tıbbi bir acil durum yaşayacaklarından korkabilirler.
Sosyal fobi, sosyal anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılır. Sosyal durumlar hakkında aşırı endişe ve kendini tecrit etmeye yol açabilir. Bir sosyal fobi o kadar şiddetli olabilir ki, bir restoranda sipariş vermek veya telefona cevap vermek gibi en basit etkileşimler paniğe neden olabilir. Sosyal fobisi olan insanlar genellikle kamusal durumlardan kaçınmak için yola çıkarlar.
Birçok insan belirli durumlardan veya nesnelerden hoşlanmaz, ancak gerçek bir fobi olması için korkunun günlük yaşama müdahale etmesi gerekir. İşte en yaygın olanlardan birkaçı:
Glossofobi: Bu, performans kaygısı veya bir seyirci önünde konuşma korkusu olarak bilinir. Bu fobisi olan kişiler, bir grup insanın önünde olmayı düşündüklerinde bile ciddi fiziksel belirtiler gösterirler. Glossofobi tedavileri, terapi veya ilaç tedavisini içerebilir.
Akrofobi: Bu, yükseklik korkusudur. Bu fobisi olan insanlar dağlardan, köprülerden veya binaların üst katlarından kaçınırlar. Semptomlar vertigo, baş dönmesi, terleme ve bayılacak veya bilincini kaybedecekmiş gibi hissetmeyi içerir.
Klostrofobi: Bu kapalı veya dar alan korkusudur. Şiddetli klostrofobi, arabalara veya asansörlere binmenizi engelliyorsa özellikle engelleyici olabilir. Ek semptomlardan tedavi seçeneklerine kadar klostrofobi hakkında daha fazla bilgi edinin.
Aviofobi: Bu aynı zamanda uçma korkusu olarak da bilinir.
Dentofobi: Dentofobi, dişçiden veya dişçilik işlemlerinden duyulan korkudur. Bu fobi genellikle dişçi muayenehanesinde hoş olmayan bir deneyimden sonra gelişir. Gerekli diş bakımını almanızı engelliyorsa zararlı olabilir.
Hemofobi: Bu, kan veya yaralanma fobisidir. Hemofobisi olan bir kişi, kendi kanıyla veya başka birinin kanıyla temas ettiğinde bayılabilir.
Araknofobi: Örümcek korkusu anlamına gelir.
Sinofobi: Bu köpek korkusudur.
Ofidiofobi: Bu fobisi olan insanlar yılanlardan korkarlar.
Niktofobi: Bu fobi, gece veya karanlık korkusudur. Neredeyse her zaman tipik bir çocukluk korkusu olarak başlar. Ergenliği geçtiğinde, fobi olarak kabul edilir.
Fobilerin tedavisi, terapötik teknikleri, ilaçları veya her ikisinin bir kombinasyonunu içerebilir.
Bilişsel davranışçı terapi (CBT), fobiler için en yaygın kullanılan terapötik tedavidir. Kontrollü bir ortamda korkunun kaynağına maruz kalmayı içerir. Bu tedavi insanları şartlandırabilir ve kaygıyı azaltabilir.
Terapi, olumsuz düşünceleri, işlevsiz inançları ve fobik duruma karşı olumsuz tepkileri belirlemeye ve değiştirmeye odaklanır.
Antidepresanlar ve anti-anksiyete ilaçları korkuya karşı duygusal ve fiziksel tepkileri sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Çoğu zaman, ilaç tedavisi ve profesyonel terapinin bir kombinasyonu en yararlı olanıdır.
Bir fobiniz varsa, tedavi görmeniz çok önemlidir. Fobilerin üstesinden gelmek zor olabilir, ancak umut var. Doğru tedavi ile korkularınızı yönetmeyi öğrenebilir ve üretken, tatmin edici bir yaşam sürebilirsiniz.
İbrahim beye ilişkimde yaşadığım sorunlar üzerine gittim. Bana ilişkinin temellerini fark ettirdiği ve bakış açılarımı gözden geçirmemi sağlayıp çözüme yönelik desteği için teşekkür ediyorum.
Yüzlerce soru işareti ile girdiğim seanslar sonucunda hep kendimle ilgili yeni bir şey keşfederek çıktım. Kafamda terapiye dair oluşturduğum bütün ön yargılarım onun sayesinde kırıldı. Herkese gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
İyi ki yollarımız kesişti diyebilirim. Yoğun kaygılarımla başa çıkmamda yardımcı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Önceden olsa daha önce başlamadığım için bile kaygılanırdım ama artık bunlardan korkmak yerine onlarla savaşmayı öğrendim. Deneyimi ve bilgileri dolayısıyla teşekkür ediyor ve herkese tavsiye ediyorum.
İbrahim Bey ile görüşmelerimizden çok memnun kaldım. İlgili, alakalı, tekrar görüşmeme vesile olacak biri. Daha önce de farklı deneyimim olmuştu ama bu devamlılığı getirmemiştim.Hayata bakış açım değişti.Daha önce üzüldüğüm şeylere artık farklı açılardan bakabiliyorum.İbrahim Bey samimiydi,insanı rahatlatabilen...
İbrahim beyi bir arkadaşım tavsiye etti. Yas sürecin deydim. Babamı yeni kaybetmiştim. Boşanma süreci geçirmiştim. İbrahim bey ile yollarım hayatımın en zorlu zamanlarında kesişti. Yani inanın bana açtığı kapının benim hayatımda ki değeri kelimelerle anlatılmaz. İlk sorduğu soru buraya ne amaçla geldiniz oldu...